In de tentoonstelling ‘Van klei naar klooster, de bouwkunst van de Cisterziënzers’ laat kloostermuseum Sint Bernardushof de tegenstelling zien tussen de Cisterciënzer en de ‘gewone’ middeleeuwse kerkbouwstijl.
Het klooster van Aduard had zo’n 12 van voorwerken in zijn bezit. Van deze voorwerken kwamen producten zoals graan, zuivelproducten, turf, bakstenen en dakpannen. De voorwerken zijn verdwenen, maar veel sporen in het landschap duiden op hun vroegere aanwezigheid. Ontwerp affiche, flyer, tentoonstellingsboekje en spandoek.
In het jubileumjaar 2017 was er een extra feestelijk tentoonstelling. De titel geeft het wezen van het kloosterleven aan: ‘Ritmiek van klank en stilte in en rond het klooster van Aduard’. Ze is gewijd aan de verheven taken van de kloosterling, het Opus Deï. De hoofdonderwerpen van de expositie zijn de getijdengebeden, het gregoriaans en de orgels in de Middeleeuwen.
Expositieboekje
In 2016 wordt in de expositie ‘Watermanagement door monniken van Aduard’ van Museum Sint Bernardushof in Aduard een overzicht gegeven van het beheer van het water in het landschap tussen 1200 en 1600 en het gebruik van water binnen- en buiten het klooster.